Wat is COPD?

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease en is een verzamelnaam voor onder andere longemfyseem en chronische bronchitis. Om COPD even kort uit te leggen is het een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen die blijvende schade veroorzaken en helaas niet te genezen is. Als u COPD heeft, heeft u vaak te maken met ademtekort bij bijvoorbeeld het traplopen, werken en aankleden.

De belangrijkste klachten bij COPD zijn: 

  • Veelvuldig hoesten
  • Overmatige slijmproductie
  • Benauwdheid
  • Vermoeidheid tijdens inspanning

In het verloop van de ziekte kunt u last krijgen van:

  • Gewichtsverlies
  • Osteoporose (de achteruitgang van de kwaliteit van het botstructuur door te snelle botontkalking)
  • Afname van spiermassa
  • Slaapproblemen

Chronische bronchitis: de bronchiën ( dat zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) zijn steeds ontstoken. Het gevolg hiervan is:er wordt meer slijm aangemaakt en het ademhalen is lastiger.

Longemfyseem: er gaan steeds meer longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat het zuurstof na het inademen in het bloed terecht komt en dat de afvalstoffen weer uitgeademt kunnen worden. Hoe mider longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt.

COPD kent vier stadia:

  1. Gold 1: is een lichte vorm. Vaak zijn de mensen in dit stadium zich niet bewust ven een verminderde longfunctie
  2. Gold 2: is een matige tot ernstige vorm. In dit stadium wordt er vaak naar een oplossing gezocht bij bijvoorbeeld een huisarts.
  3. Gold 3: is een ernstige vorm. In dit stadium is de longfunctie erg verslechterd en de kwaliteit van leven neemt daardoor af
  4. Gold 4: is een zeer ernstige vorm. In dit stadium heeft de verminderde longfunctie zelfs invloed op het hart en bloedvaten. Het gebruik van extra zuurstof kan noodzakelijk zijn. Tijdelijke verslechteringen kunnen levensbedreigend zijn.

 



Zoals je ziet zijn best wel wat mensen bij COPD betrokken

  1. De patiënt zelf. Deze ervaart natuurlijk zelf de klachten en is de persoon om gebruik te maken van het COPD-team
  2. De huisarts. Dit is het eerste aanspreekpunt van de patiënt, als die zich niet goed voelt. De huisarts is degene, die de patiënt door stuurt naar de longarts
  3. De longarts. De longarts gaat samen met de patiënt een aantal onderzoeken doen, om erachter te komen wat de diagnose is. Dit wordt vaak aan de hand van een maximale fietstest gedaan.
  4. De longverpleegkundige. Deze begeleidt, informeert en adviseert u, geeft u praktische tips en maakt tijd voor uw vragen. Verder kan de longverpleegkundige begeleiden en ondersteunen bij stoppen met roken.
  5. De praktijkverpleegkundige. Deze werkt samen met de huisarts en is meestal gespecialiseerd in een bepaalde chronische aandoening. Ze kunnen dan ook lichamelijke onderzoeken bij u af nemen en ze kunnen u voorlichting geven hoe u met de COPD om moet gaan.
  6. De fysiotherapeut. Deze gaat met u aan de slag, zodat u in beweging blijft. Dit is namelijk van belang, wil u niet achteruitgaan.
  7. De diëtist. Bij mensen met COPD is vaak de lichamelijke conditie erg verminderd, wat zeker gevolgen heeft voor de hoeveelheid voeding die wordt gebruikt. Vaak gaat de patiënt minder eten en is de kans op ongewenst gewichtsverlies en ondervoeding erg groot. Raadpleeg een diëtist om dit probleem aan te pakken
  8. De apotheker. Deze geeft u de voorgeschreven medicijnen en helpt u met het gebruik ervan. Wanneer u vragen heeft over het gebruik van medicijnen, kunt u die altijd kwijt bij de apotheker